Vákuum öntés

A tevékenység rövid bemutatása

A vákuum öntés egy hatékony műanyag ipari technológia kis darabszámú (20-100 db) szériák gyártáshoz.

A gyártás alapjául szolgáló szerszám szilikonból készül, így alacsony költséggel gyártható egy mesterdarab segítségével. A tökéletes öntvény elkészítéséhez szigorúan a Renishaw professzionális vákuum öntő rendszerét használjuk.

A technológia lehetővé teszi a mesterdarab geometriájának tökéletes rekonstrukcióját darabszámtól függetlenül.

Az öntéshez felhasznált minőségi alapanyag pedig biztosítja, hogy a kész termék fizikai tulajdonságait tekintve is megfeleljen az elvárásoknak. Széles alapanyag választék: rugalmas, átlátszó, ipari ABS, hőálló.

A technológia rövid bemutatása

1. Ősminta gyártás

Ősminta lehet egy létező alkatrész, mely már kézzel fogható vagy egy CAD modell alapján prototípusként legyártott alkatrész is. Mindkét esetben szükséges a darab felületének tökéletes előkészítése. 

Cégünk a CAD modell létrehozását,- megtervezését, a prototípus legyártását és a felület kezelést is vállalja. 

2. Szerszám elkészítése

A megfelelen előkészített ősmintát ellátjuk beöntő nyílással és kifolyó furatokkal. Ezek után elhelyezzük a formaszekrénybe, melyet feltöltünk ipari szilikonnal (Renishaw Rensil). Az így kapott szerszám a szilikon kikeményedése után kettéválasztható, majd el is lehet kezdeni vele az öntést.

3. Műanyag öntése vákuumban

Az általunk alkalmazott technológia kétkomponensű poliuretán műgyanta alkalmazásával működik. A tökéletes végeredmény elérése érdekében a komponensek összekeverése és beöntése a szerszámba teljes vákuumon történik. Az így kiöntött alkatrész borék mentes, méretpontos és megfelelő szilárdságú lesz. A folyamat akár több szerszámmal egyszerre is elvégezhető, így a nagyobb szériák gyártáss is gyorsan teljesíthető.

Az anyagok színe tetszőlegesen beállítható az "A" komponens pigmentálásával. Ennek eredményeképp az alkatrész anyagában színezett lesz, mely sokkal ellenállóbb mint az utólagos fényezés.

Néhány péda alapanyagainkra a teljesség igénye nélkül: 

- ABS

- Gumi (20-90 Shore keménységig)

- UV álló víztiszta átlátszó műanyag

4. Öntött alkatrészek utómunkálása

A kész alkatrészeket az átadás előtt a vevő igényeihez igazodva sorjázzuk, csiszoljuk vagy akár fényezzük is.

Öntő gép

Az öntési folyamathoz speciálisan erre a célra gyártott Renishaw ULC 5/01-es berendezést használjuk.

A gép maximális öntési tömege 1,5 Kg, a legnagyobb öntő szerszám mérete pedig 400x420x400 mm. 

Hogyan kérjen ajánlatot vákuum öntésre?

A gyártani kívánt termék fejlesztési stádiumától függően 3 esetet kell megkülönböztetnünk:

1. Van kész ősminta

Ebben az esetben küldje el az ősminta tömegét, befoglaló méreteit, anyagát, a gyártatni kívánt széria darabszámát valamint egy képet a darabról. Ezen információk birtokában rövid határidővel visszaküldjük ajánlatunkat.

2. Van CAD modell az alkatrészről

Küldje el a modellt STL vagy STP formátumban. A kapott file alapján azonnal küldünk ajánlatot az ősminta legyártására és az öntött alkatrészre is.

CAD modell alapján egyből le tudjuk gyártani az ősmintát a célnak legmegfelelőbb 3D nyomtatási technológiával. A kész ősmintát előkészítjük és már gyártható is az öntő szerszám. 

3. Nincs CAD modell, csak tervek

Küldje el rajzait vagy egyszerűen leírást az elképzelésről. Ennek alapján el tudjuk készíteni a CAD modellt, mely birtokában már tudunk ajánlatot adni Önnek. Bonyolultabb alkatrész esetén szükséges lehet személyes konzultáció is. 

Bármilyen kérdése van keressen minket bizalommal elérhetőségeink bármelyikén!

 

"A minőség még sokáig megmarad, amikor az árat már rég elfelejtették" 

(Harry Gordon Selfridge)